skip to Main Content

De bekendste panopticons van Europa

Panopticon is namelijk een Latijns woord. Dit woordje houdt namelijk de architectonische principes in en de naam is bedacht door Jeremy Bentham. Je kunt een panopticon eerder zien als een soort gevangenis. Heb jij ooit eens in jouw leven gehoord van een panopticon? Wil je nog meer weten hierover? Hierbij is het raadzaam om verder en aandachtig dit artikel door te nemen. Je zult er zeker wat van leren! Wij wensen je natuurlijk heel veel leesplezier toe!

Wat panopticons zijn en hoe ze eruit zien

Panopticons worden meestal gezien als gevangenissen. Dit komt, omdat gebouwen die op zo een manier zijn gebouwd, bestaan uit gebouwen met een centrale hall die omringd is door ringen. Deze is ook nog in verdiepingen opgestapeld. Je krijgt op die manier het gevoel dat hier een gevangenis wordt beschreven. Zulke gebouwen hebben daarnaast ook nog twee ramen die je kunt aantreffen. Eentje is namelijk gericht naar binnen en het ander is gericht naar buiten. Meestal zijn panopticons niet altijd gevangenissen. Deze kunnen ook scholen, werkplaatsen of ziekenhuizen zijn. Een van mijn betere vrienden is een fotograaf Arnhem maar houdt enorm veel van geschiedenis. Hij is een van de bedenkers van dit artikel geweest.

Wat is de inspiratie geweest van dit idee?

Een ieder is bekend met een reus. Deze reus kan namelijk heel veel zien en ook vanuit een verre afstand. Op die manier is deze reus een inspiratie geweest voor het bouwen van panopticons in Europa. Een reus heeft namelijk heel veel ogen en kan alles zien. Indien jij je bijvoorbeeld in een panopticon bevindt, dien je te onthouden dat men je zal controleren. Alle ogen zijn dan gericht op jou. Als je bijvoorbeeld denkt aan gevangenissen, weet je dus dat er ten alle tijden controle dient te zijn op de gevangenen. Zo ook worden bepaalde scholen ook gezien als panopticons. Denk er bijvoorbeeld aan dat studenten gecontroleerd dienen te worden wanneer zij tentamens aan het maken zijn.

In de tegenwoordige tijd

Hedendaags maakt men nog steeds gebruik van panopticons. Het verschil ligt alleen in de technologie. Denk er bijvoorbeeld aan dat mensen momenteel nog steeds gecontroleerd worden, maar alleen door middel van de technologie. Enkele voorbeelden hiervan, zijn beveiligingscamera’s, mobiele telefoons, webcams en noem maar op.

Hedendaags vind je panopticons niet meer in de oude stijl, maar toch kun je ze nog vinden. In Nederland bijvoorbeeld, hebben 3 bekende provincies nog steeds panopticons. Deze zijn namelijk in Breda, in Haarlem en in Arnhem. In de meeste gevallen kun je op deze gebieden koepelgevangenissen vinden. Ook deze kun je vergelijken met de panopticons.

Mensen worden hedendaags nog steeds gecontroleerd. Ga maar eens na of deze een moderne vorm van slavernij is of juist voordelen met zich meebrengt. Tja, je kunt het vanuit verschillende invalshoeken bekijken. Mensen presteren bijvoorbeeld beter wanneer zij gecontroleerd worden en daarom maakt men nu nog steeds gebruik van panopticons.

Aan de hand van dit artikel weet je nu wat panopticons zijn. Ook ken je het verschil tussen de panopticons van nu en van vroeger. Wij hopen dat wij je voldoende geïnformeerd hebben. Wil jij zo graag een panopticon van dichtbij zien? Bezoek de 3 provincies in Nederland dan maar!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top